Sinds jaar en dag gebruiken mensen wereldkaarten om locaties te markeren of om favoriete plakken aan te geven. Denk aan een oude schoolkaart met kleine prikkertjes of aan een poster van de wereld met daarop kleine stickertjes. In verschillende vormen, maten en kleuren worden dit soort kaarten nog steeds over de hele wereld gebruikt. En niet zo gek ook. Want de wereld spreekt bij mensen over de hele wereld tot de verbeelding.

Voor diegene die geen genoegen meer nemen met een behangetje of een poster waarop de wereld staat afgebeeld is er nu iets nieuws; de 3D houten en magnetische wereldkaart van het Nederlandse bedrijf MapaWall. Het bedrijf is erin geslaagd om een kaart te maken die niet alleen prachtig oogt, maar ook nog eens functioneel is. De (middels een laser) uit hout gesneden wandkaart wordt met een afstand van 1cm aan de muur gemonteerd waardoor het lijkt alsof de kaart op de muur zweeft. Door het magnetische ophangsysteem is deze houten wereldkaart eenvoudig te installeren en kan de positie van de kaart na het installeren zelfs nog veranderd worden door de continenten over de magneten te verschuiven.

Notenhouten wereldkaart met oranje magneten     Palisander houten wereldkaart met neodymium magneten

Maar wat dit type wereldkaart nog meer bijzonder maakt is de aantrekkingskracht op kleine magneetjes. Op alle kaarten van MapaWall is namelijk een onzichtbare metalen laag onder het gehele oppervlak aangebracht. Dit betekent dat dit interieur object niet alleen een lust voor het oog is, maar ook gebruikt kan worden voor het markeren van plaatsen zonder de kaart te hoeven beschadigen. De haarfijne landsgrenzen maken het ‘pinpointen’ nog leuker, omdat hierdoor zelfs de kleinere landen als bijvoorbeeld Nederland ook zichtbaar worden aangegeven. Standaard worden de kleine neodymium cilinder- en schijfmagneten bij de wandkaarten van MapaWall geleverd. Deze kleine magneetjes zijn slechts een paar millimeter groot en trekken hierdoor net de aandacht weg van de wereldkaart zelf. Ook kan worden gekozen om een van de talloze gekleurde magneten te gebruiken om bepaalde accenten in een interieur juist te versterken. Op de foto’s hierboven vind je een tweetal voorbeelden van hoe de pinpoint magneten zoal gebruikt kunnen worden.